Translate

субота, 15. новембар 2014.

"Ћирилица - архитектура писма"


У години обележавања стогодишњице од почетка Великог рата, у Србији се организују  различити културни догађаји који својим садржајем чувају од заборава српску историју, традицију, говор и писмо.

Изложба "Ћирилица - архитектура писма" Дарка Новаковића отворена је у Галерији Графички колектив у Београду, на њој је аутор приказао могућност употребе ћирилице и иницијалних писама, превасходно у графичком дизајну.

Изложба се састоји из неколико сегмената. Један део чини 12 ћириличних писама (мала и велика слова, знакови интерпункције и бројеви), а примена тих писама илустрована је одломцима из текстова Душка Радовића, Арчибалда Рајса, Емброуза Бирса, Борисава Радовића, Радјарда Киплинга, Мирослава Антића...

Други део изложбе представља десет иницијалних, верзалних слова и тај сегмент поставке оживљен је моделима ћириличних слова, магнетима, обележивачима за књиге, мајицама и качкетима са апликацијама, као и штампани текстил са ћириличним мотивима, што указује да нема ограничења у примени ћириличног писма.

Изложба у Графичком колективу ће трајати до 22. новембра.

Дарко Новаковић приказао је бројне могућности примене ћириличног писма и на тај начин оповргао мишљење, да је употреба ћирилице у данашњем „модерном“ добу ограничена. Посетите изложбу „Ћирилица – архитектура писма“ и дајте свој допринос  очувању и неговању српског писма.

 О аутору

Дарко Новаковић  завршио је 1974. Академију за примењену уметност у класи професора Милоша Ћирића. Радио је као ликовни и графички уредник у дневним листовима и часописима у земљи и иностранству. Добитник је награда „Захарије Орфелин“ Књижевне омладине Новог Сада и плакете УЛУПУДС-а. Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности са статусом слободног уметника и друштва „Култура ћирилице“.

 Фотографије са отварања изложбе
 
 

 








 
 

 
 

 


 

Нема коментара:

Постави коментар