Translate

понедељак, 13. октобар 2014.

Генерал Живојин Мишић на челу Прве армије




У време повлачења српске војске, новембра 1914. године, на десну обалу Колубаре и Љига, за команданта најзаморније и највише истрошене српске Прве армије постављен је генерал Живојин Мишић.

Услед рањавања и болести генерала Петра Бојовића, великих губитака у људству и материјалу током битке на Дрини, а посебно због недостатка тешког наоружања и муниције, одеће и обуће, логорске опреме, наступила је општа физичка и духовна клонулост у српској војсци. Прва армија је била пред расулом.

Повлачећи се преко брдског земљишта, раскаљаним путевима, по киши и снегу, уз непрекидне борбе против надмоћнијег непријатеља, без довољно хране и муниције, наступила је у војсци свеопшта малаксалост. Масе становништва, које је у страху од репресалија напуштало своје домове, бежећи, испред непријатеља са стоком и другом покретном имовином, закрчиле су ионако веома уске пољске путеве, отежавале су кретање војсци и утицале на пад војничког морала.

Војвода Путник је 14. новембра 1914. године позвао Мишића и саопштавајући му постављење на нову дужност, рекао:
„Мишићу…Идите…Идите да прихватите Прву армију. Бојовић је тешко болестан и рањен…Тренуци су врло критични. Зауставите ово осипање наше војске, Ви једини…И шта учините, учињено је.“

Ни тада у таквој, на први поглед безнадежној ситуацији, генерал Мишић није губио оптимизам, пошто је добро познавао српског војника и његове најважније особине.

Убрзо након постављења за команданта Прве армије генерал Мишић је, на мосту на Рибници у Мионици, уз помоћ групе официра, успео да спречи даље расуло и заведе ред у војсци. Када је са својим оперативним штабом стигао у Гукош код Љига  примио је прво наређење Врховне команде за примену одбрамбених мера на фронту дугом 22 километра. Затим одлази у Бољковце код Горњег Милановца, а својим сарадницима поручује:
„Само да ми једанпут пређемо у напад, у једном налету очистићемо нашу земљу од те швапске жгадије“.

То чудо ће се убрзо и догодити у знаменитој Колубарској бици, највећој српској победи у Првом светском рату, заслугом њеног творца и извођача војводе Живојина Мишића и његових храбрих ратника.

За мање од двадесет дана, повратио је, тада генерал Мишић, пољуљани морал своје армије, прикупио преморене јединице, средио их, одморио и попунио.  Опорављена Прва армија са Мишићем на свом челу била је спремна за, по чувењу познату, Колубарску битку.
 
 
                                      Мапа Колубарске битке (рад U.S. Military Academy)
 

 
Војвода Живојин Мишић са својим успоменама

Нема коментара:

Постави коментар