Translate

среда, 22. октобар 2014.

Културни догађаји посвећени обележавању стогодишњице Великог рата


„Бранио сам Младу Босну“ филм Срђана Кољевића

 


Филм редитеља и сценаристе Срђана Кољевића „Бранио сам Младу Босну“ једино је филмско остварење којим ће се обележити стогодишњица Великог рата. Свој биоскопски живот филм је започео 16. октобра, тачно један век након периода о коме говори, а то је суђење припадницима Младе Босне после атентата Гаврила Принципа на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију.

 Срђан Кољевић својим филмом открива она, мање позната, дешавања, након атентата. Оно о чему се мало зна то је ток судског процеса  Гаврилу Принципу и члановима Младе Босне, суђење двадесетпеторици, углавном, младића који су сањали о слободи и правди. Прича је испричана из угла младог правника Рудолфа Цистлера, који је у 24. години добио, по многима, непријатну дужност, да буде бранилац младобосанцима. Филмску причу нам прича управу Цистлер, када је и сам завршио у усташком затвору 1941. године.

 Прецизна и детаљна реконструкција суђења Гаврилу Принципу и младобосанцима, оптуженима за велеиздају и атентат, открива много тога, а пре свега животну причу часног адвоката Цистлера-уиверзално херојство и моралну суштину.

 Драматуршки захтевна судска драма прожета емоцијама нуди и људску страну њених актера. Кољевић се стварајући овај филм, служио чињеницама, а не њиховом интерпретацијом. Користио се записима Јованке Чубриловић, супруге Вељка Чубриловића, једног од тројице оптуженика који су обешени после атентата на престолонаследника, користио се и Цистлеровим белешкама као и стенограмима са суђења.

 У филму игра плејада младих и веома талентованих глумаца, више од  десет дебитаната, раме уз раме са нашим глумачким  великанима. Никола Ракочевић игра главну улогу Рудолфа Цистлера, Милош Ђуровић (Гаврило Принцип), Вук Костић (Вељко Чубриловић), Ваја Дујовић (Јованка Чубриловић), Марко Грабеж (Недељко Чабриновић), Марко Павловић (Трифко Грабеж), Небојша Глоговац (Лео Пфефер истражни судија).

 Кажу да се Срђан Кољевић филмом „Бранио сам Младу Босну“, одужио нашим прецима. Свако од нас, најмање што може да уради је да погледа филм и да на тај начин подигне свој глас против ревизионистичке историографије која под утицајем политике и њених потреба поништава постојеће знање о прошлости. Због овог филма вреди отићи у биоскоп!  
 
 
Припадници Младе Босне на суђењу у Сарајеву
 
                                      
                                    Сцена из филма "Бранио сам Младу Босну"
 







Нема коментара:

Постави коментар