Translate

недеља, 31. мај 2015.

Изложба "Српски санитет 1914-1918."


Изложба "Српски санитет 1914-1918.", која је отворена 28.5.2015. године у Војном музеју на Калемегдану, до сада је највећа поставка посвећена војним лекарима и пратећем особљу у Великом рату. Изложба је организована у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата. Осим бројних фотографија, изложени су санитетски инструменти и материјал тог доба, као и воловска и запрежна кола којима су превожени рањеници са прве линије фронта до најближег превијалишта или пољске болнице. Пажњу свакако привлачи то што су запрежна кола аутентична, с тим што су током рестаурације замењени неки дрвени делови које је оштетио зуб времена.
Изложена је и реплика пољске болнице у којој се налазе болнички кревети са сламарицама, простирка за смештај више војника, носила... Направљен је и модел коња са седећим и лежећим носилима на боковима.
Један од најупечатљивијих експоната је свакако и чувено "српско буре", које је имало несагледив значај у борби против тифуса. Састојало се од казана на који се стављало буре и помоћу паре се уништавала ваш из постељине, веша и одеће. Мора се поменути име британског лекара др Стамерса који је конструисао "српско буре", боравећи у Србији за време епидемије тифуса као члан британске екипе лекара коју је предводио др Вилијам Хантер.
На изложби се посетиоци могу упознати и са радом тадашњих, чувених српских лекара и видети део њихових, сачуваних медицинских инструмената.
Поред великог броја медицинских експоната, могу се чути људске приче о херојству, љубави и честитости. Причу о томе "какав смо народ били", прича нам један пешкир из девојачке спреме девојке Персе Спајић. Пешкир је изложен, а невероватна прича је уткана у сваки бод раскошног веза коме године и рат нису умањили лепоту и значај.
Ово је јединствена прилика да се посетиоци упознају са светлим примером хуманости и херојства лекара и свих оних који су у тешким, готово немогућим условима успевали да спасу животе рањеника, цивила па и самих лекара.
Изложба ће трајати до 12. јула.
Аутори изложбе су Гордана Буловић из Музеја града Новог Сада, Мирко Пековић из Војног музеја у Београду и Бранислав Станковић из Народног музеја у Шапцу.
Посетите изложбу "Српски санитет 1914-1918." и дајте допринос борби против заборава наших предака ратника, рањеника, цивила и лекара.



ЛЕКАРСКИ МАНТИЛ


ВОЈНИЧКИ САНДУК ДР НИКОЛЕ РИСТИЋА, САНИТЕТСКОГ КАПЕТАНА ПРВЕ КЛАСЕ


                                         ПЕШКИР ДЕВОЈКЕ ПЕРСЕ СПАЈИЋ


                                         МЕДИЦИНСКИ ИНСТРУМЕНТИ


                                         МЕДИЦИНСКИ ИНСТРУМЕНТИ


ВОЛУЈСКА САНИТЕТСКА КОЛА


                                          РЕПЛИКА ПОЉСКЕ БОЛНИЦЕ


                                         БОЛНИЧКИ КРЕВЕТ СА СЛАМАРИЦОМ


                                         ПРОСТИРКА ЗА СМЕШТАЈ ВИШЕ ВОЈНИКА


                                         МОДЕЛ НОСИЛА ЗА ПРЕНОС РАЊЕНИКА


МОДЕЛ СЕДЕЋЕГ И ЛЕЖЕЋЕГ НОСИЛА ЗА ПРЕНОС РАЊЕНИКА НА КОЊИМА


                                          СРПСКО БУРЕ


                                             СРПСКО БУРЕ

       
                                           СРПСКО БУРЕ


ВОЛУЈСКА САНИТЕТСКА КОЛА-ДВОКОЛИЦА СА ШАТОРСКОМ КОНСТРУКЦИЈОМ


                                           ДРАГОМИР ГЛИШИЋ, ПОРТРЕТ ДР РАЈСА

И ЈОШ...

Нема коментара:

Постави коментар